10 tips til en god PowerPoint-presentasjon

Publisert på
10 tips til en god powerpoint presentasjon

Hvor mange holder på med mobilen mens du presenterer? Hvor mange tar opp PCen og holder på med noe helt annet? Dette er selvfølgelig ugreit og uhøflig – men uansett – her er noen 10 hete tips til hvordan du kan gjøre presentasjonen din bedre. 


1. Få inn innholdet som skal med

Vær klar på hva du skal formidle når du starter med presentasjonen- og start med å lage en disposisjon. Bygg opp presentasjonen din med en introduksjon, en hoveddel og en oppsummering. Tegn og skriv ned ideer på et ark, eller fyll inn slides med det du skal presentere. Ikke fokuser på utseendet, men «tøm» hodet for tanker – nå skal alt ned på papiret – så ikke stopp opp for å pynte på slidene på dette tidspunktet.

2. Se om du finner en template/mal du liker

Etter at du har lagt inn tekst er det tid for utseende. I Powerpoint finner man mange maler man kan bruke. Disse kan være litt vanskelig å gjøre personlige, så prøv om du kan endre fargene på den slik at den passer til det du skal presentere. Det finnes også mange som lager slike templates og legger de ut gratis nettet.

Tips: På disse sidene kan du laste ned gratis Powerpoint maler: 
https://www.slidescarnival.com/
https://www.behance.net/gallery/64225441/50-Best-Free-PowerPoint-Templates


3. Mer bilder og mindre tekst

Folk husker bilder mye bedre enn tekst. Har du tekst på lerretet vil folk lese teksten i stedet for å høre på deg – og de plir uoppmerksomme. De beste foredragene jeg vært på er de som bruker mye bilder.
10 tips til en god powerpoint presentasjon


Tips!
Her finner du fine gratis bilder og illustrasjoner:
Undraw (illustrasjoner du kan edre farger på): https://undraw.co/illustrations
Unsplash (fine bilder): https://unsplash.com/
Gratisography (morsomme bilder): https://gratisography.com/
Duotone (to-fargede bilder): https://duotone.shapefactory.co/


4. Bruk notatfeltet til stikkord

Skriv ned hva du vil si i STIKKORDFORM i notatfeltet i PowerPoint (feltet som ligger under selve arket). Denne er fin å bruke når du skal øve på presentasjonen din. Dette vil også være til nytte under presentasjonen (hvis du har glemt hva du skal si..).


5. Ha få, tydelige budskap

Enten presentasjonen din skal vare i 5 minutter eller 2 timer minutter, så er det utrolig viktig at du har klart for det hva det viktigste med presentasjonen er. Still deg spørsmålet: «Hva er det viktigste jeg vil formidle til lytterne» eller «Hvis de skal huske 3 ting når jeg er ferdig, hva er det?» Husk at folk ikke klarer å huske alt – og da er det viktig at de husker det viktigste.


6. Fortell historier

Knytt budskapene dine opp mot historier fra virkeligheten – gjerne dine egne historier. Alle historiene trenger ikke være dine egne, det beste er en miks av case fra bransjen du opererer i og egne erfaringer. Skal du presentere et produkt kan det være fint å dele av egne erfaringer.


7. Tenk på målgruppen: Hva ønsker de å høre eller lære?

Tilpass presentasjonen til de som skal høre på deg – dette er viktig! Prøv å sette deg inn i hodet til tilhørerne og tenk hva de vil ha mest nytte av å høre fra deg. Gi eksempler som tilhørerne kan knytte opp mot sin hverdag og sine utfordringer.


8. Humor! Alle liker å bli underholdt

Hvis situasjonen tilsier at det er passende - få med litt humor i presentasjonen. Memes som man kan kjenne seg igjen i kan være midt i blinken.  Knytt det morsomme opp mot de viktigste budskapet (ref punkt 5).

Tips: Spar på morsomme klipp og bilder etter hvert som du kommer over dem, bruk www.pinterest.com eller lagre det et annet sted.


9. Øv! Øv! Øv!

Vi er ulike når det kommer til hvor mye vi må øve før vi holder en presentasjon. Er du sånn som meg må du øve mye. Og jo mindre tekst du har på slidene, jo viktigere er det at du har øvd godt på det du skal si. I tillegg er det viktig å holde tiden – og da er det nyttig å ha øvd!


9. Bruk presentasjonsvisning

10 tips til en god powerpoint presentasjon bruk presentasjonsmodus


Presentasjonsmodus er den beste hjelperen når du står der og skal. presentere. Den tar tiden for deg, viser jeg notatene, og hva som kommer på neste slide. Målet må selvsagt være å klare seg helt uten denne – men den er et nyttig hjelpemiddel. 

10. Oppsummer de viktigste budskapene

Mot slutten av presentasjonen kan det være lurt å oppsummere – slik at du vet at alle har fått med seg dine vikigste budskap. En enkel måte å oppsummere er å liste opp de 3 viktigste take-awayene fra presentasjonen. «Dersom det er 3 ting dere går hjem med etter denne presentasjonen så er det følgende: punkt 1,  punkt 2, punkt 3.

NB: Husk å oppsummere! Bruk noe visuelt  som du snakker rundt, og bare bruk noen få nøkkelord. 
 
Lykke til med presentasjonen!